Znajdź inwestycje/dewelopera w całej Polsce

Strona używa plików Cookies

Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności

Piekarnik do wszystkiego

Piekarnik do wszystkiego

Fot. Studio Sto Procent - Niemieckie Kuchnie Hacker, www.niemieckie-kuchnie.pl

Klasyczny piekarnik to już przeżytek. Nowoczesne modele do zabudowy łączą w sobie funkcje wielu urządzeń: dzisiejszy piekarnik nie tylko piecze, ale też gotuje na parze i działa jak mikrofala. Zanim jednak zainwestujemy w taki wynalazek, warto rozważyć wszystkie za i przeciw.

Najważniejsze funkcje



Już praktycznie wszystkie piekarniki posiadają opcję włączania grzałki górnej, dolnej lub obu naraz. Dodatkowe funkcje, które często się przydają to grill, czyli grzałka o dużej mocy, dzięki której można podpiec np. kurczaka, oraz termoobieg, czyli specjalny wentylator, który wprawia w ruch gorące powietrze, dzięki czemu temperatura jest taka sama w całym piekarniku.

Wbudowany parowar



Przydatne rozwiązanie, jeśli chcemy zaoszczędzić sporo miejsca w kuchni. Po włączeniu w piekarniku odpowiedniego programu i ustawieniu w środku specjalnego pojemnika z wodą piekarnik zamienia się w klasyczny parowar, w którym możemy szybko przygotować smaczne i zdrowe potrawy.

Wbudowana kuchenka mikrofalowa



Kolejna dodatkowa funkcja, która pozwala uzyskać w kuchni dodatkową przestrzeń. W piekarniku z wbudowaną kuchenką mikrofalową możemy nie tylko upiec rozmaite dania, ale też szybko je odgrzewać i rozmrażać.

Rodzaj prowadnic



Najpopularniejszym i najtańszym rozwiązaniem są wytłoczenia na ścianach piekarnika, po których przesuwają się blachy i półki siatkowe. Takie rozwiązanie ma jednak wady: blachy w zależności od obciążenia wysuwają się ciężko, nie wolno ich też wysuwać za daleko, aby nie wypadły z tłoczeń, a emalia na ścianach piekarnika łatwo się niszczy.

Alternatywą mogą być metalowe drabinki, które można łatwo demontować np. do czyszczenia albo prowadnice teleskopowe, które wystarczy lekko pociągnąć, aby wysunęła się blacha z piekarnika. Przy czym można je wysuwać bez ryzyka; nawet bardzo wysunięta blacha na prowadnicach teleskopowych zachowa poziom.

zdjecie
Fot. Studio Sto Procent - Niemieckie Kuchnie Hacker, www.niemieckie-kuchnie.pl
,

Programator pracy



Nowoczesne piekarniki są sterowane elektronicznie, co bardzo ułatwia pracę. Można dzięki temu ustawić nie tylko czas pieczenia ale np. dokładną godzinę włączenia i wyłączenia. Niektóre modele posiadają wbudowane programy pieczenia dla konkretnych potraw, np. kiedy pieczemy mięso wystarczy podać jego rodzaj i wagę, a piekarnik sam zaproponuje czas pieczenia i odpowiednią temperaturę. Ciekawą funkcją jest termosonda. To specjalny czujnik, który pozwala kontrolować temperaturę np. wewnątrz mięsa.

Funkcje czyszczące



Piekarnik może sam się nie umyje, ale niektóre jego funkcje mogą ułatwiać usuwanie zabrudzeń. Np. piekarnik pokryty od środka emalią katalityczną spala tłuszcz i inne zabrudzenia w czasie pieczenia. Po wyłączeniu piekarnika wystarczy przetrzeć ścianki wilgotną ścierką. Przy czym zużyte wkłady z tą emalią trzeba wymieniać co jakiś czas, w zależności od częstotliwości pieczenia raz na kilka lat.

Niektóre modele mają też funkcję tzw. samooczyszczania , które polega na tym, że piekarnik rozgrzewa się do bardzo wysokiej temperatury (około 500 st. C), dzięki czemu zabrudzenia spalają się i można je potem łatwo zetrzeć. Można też wybrać piekarnik z programem czyszczenia parą. Do specjalnego pojemnika wlewa się wodę i włącza program, a zmiękczone pod wpływem pary zabrudzenia miękną i łatwo można je usunąć szmatką.

Funkcje bezpieczeństwa



Niezbędne, jeśli w domu są małe dzieci. Najważniejsze z nich, na które warto zwrócić uwagę to blokada przed przypadkowym uruchomieniem, zawsze zimne drzwi piekarnika oraz blokada ich otwarcia w czasie pieczenia.

Klasa energetyczna



Każdy piekarnik ma dołączoną etykietę energetyczną, którą warto uważnie przejrzeć, ponieważ znajdują się tam informacje o tym ile energii sprzęt zużywa. Zasadniczo piekarnik potrzebuje dość dużej mocy przyłączeniowej, nawet do 3,5 kW , dlatego trzeba najpierw sprawdzić, czy instalacja elektryczna w mieszkaniu czy domu jest odpowiednio wydajna. Zużycie prądu podczas pieczenia opisuje klasa energetyczna opisywana w skali od A do G, gdzie A to urządzenia najbardziej oszczędne, G – najmniej.


red.Olga Misiak

Data publikacji: 05.06.2012

Zobacz wcześniejsze aktualności

Opulent design: co to takiego?

Opulent design: co to takiego?

Niedawno projektanci ogłosili zmierzch minimalizmu. Stonowane wnętrza mają ustępować miejsca luksusowym aranżacjom, pełn...

Warto przeczytać

Zobacz również