Znajdź inwestycje/dewelopera w całej Polsce

Strona używa plików Cookies

Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności

Zlewozmywak dobrze dobrany

Zlewozmywak dobrze dobrany

Nakładany czy podwieszany? Z jedną komorą czy dwoma? Z ociekaczem czy bez? Stalowy czy ceramiczny? Wybór pośród zlewozmywaków jest dzisiaj ogromny i bywa trudny. Warto jednak przemyśleć ten zakup, bo odpowiednio dobrany zlewozmywak to podstawowy element wyposażenia kuchni.


Przed zakupami najlepiej zadać sobie kilka pytań. Czy dużo czasu spędzamy w kuchni i dużo gotujemy? Czy planujemy zakup zmywarki? Czy mamy otwartą kuchnię, która ma robić na gościach wrażenie, czy stawiamy na oszczędność.

Rozmiar zlewu

Zlewozmywak jednokomorowy to najlepszy wybór, jeśli mamy już w kuchni zmywarkę i świetne rozwiązanie do małych kuchni. Jeśli mimo małej powierzchni planujemy dużo czasu spędzać w kuchni, można wybrać wersję z ociekaczem lub zlewozmywak półtorakomorowy.
W dużych kuchniach świetnie sprawdzi się zmywak dwukomorowy. Praktyczny i wygodny, daje dodatkową przestrzeń nie tylko przy zmywaniu, ale też przy myciu składników do potraw itd.

Sposób montażu

Do wyboru mamy kilka rodzajów zlewozmywaków.
Nakładane montowane są bezpośrednio na szafce, blat nie jest konieczny. Są najprostsze w montażu - uszczelnia się je od strony ściany i gotowe.
Nablatowe lub naszafkowe tzw. wbudowywane, zakładane są w specjalnie wyciętym otworze i uszczelniane.
Najtrudniejsze w montażu są zlewozmywaki podbudowywane tzw. podwieszane, które montuje się od dołu w specjalnie wyciętym blacie. Ich zaletą jest jednolita powierzchnia blatu.
Można też zdecydować się na robione na zamówienie zlewozmywaki zintegrowane z blatem.

Stal, kompozyt czy ceramika?

W zależności od tego, z jakiego materiału wykonany jest zlewozmywak, inne są jego właściwości.
Zlewozmywaki ze stali nierdzewnej chromowo-niklowej charakteryzują się tym, że zarysowania są na nich mniej widoczne, ale często po zmywaniu pozostają brzydkie zacieki.
Mogą być ze stali gładkiej polerowanej (tzw. jedwab) lub lekko chropowatej (tzw. faktura len).
Zdarzają się jeszcze zlewozmywaki ze stali emaliowanej – łatwo ją utrzymać w czystości, jest tania, ale też mało odporna na uderzenia i z czasem brzydko matowieje.
Zlewozmywaki kompozytowe czyli granitowe powstają z połączenia mielonego granitu z akrylem. Są niezwykle odporne na zarysowania i uderzenia, rzadko też widoczne są na nich zacieki.
Najtrwalsze są jednak zlewozmywaki ceramiczne i stąd też ich najwyższa cena. Niestraszna jest im ani bardzo wysoka temperatura (nawet ponad 1000 st. C!), ani bardzo niska. Można na nich zarówno stawiać gorące naczynia prosto z piekarnika, czy rozdrabniać lód.

zdjeciezdjecie


Dodatkowe funkcje, kolory i kształty komory

Producenci prześcigają się w wymyślaniu nowatorskich rozwiązań, które ułatwią nam zmywanie i gotowanie - automatyczne korki, wbudowane deski do krojenia, miski itd.

Zdarzają się też zlewozmywaki pokryte specjalnymi antybakteryjnymi substancjami, dzięki którym na ścianach komory nie osadzają się nieczystości.

Zlewozmywak to już nie tylko miejsce pracy, ale też ozdoba kuchni. Dlatego coraz chętniej wybierane są komory o innych niż prostokąt kształtach: okrągłych lub nieregularnych.

Warto na przykład rozważyć zakup zlewozmywaka narożnego w kształcie litery L – to bardzo praktyczne rozwiązanie, nawet w małych kuchniach. Można też dopasować barwę zlewozmywaka do wystroju kuchni.

Stal może być błyszcząca lub matowa, a zlewy ceramiczne występują w coraz żywszych odcieniach. Do wyboru, do koloru!


red.Olga Misiak
Data publikacji: 29.05.2012

Zobacz wcześniejsze aktualności

Warto przeczytać

Zobacz również