Znajdź inwestycje/dewelopera w całej Polsce

Strona używa plików Cookies

Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności

Przewodnik po lodówkach

Przewodnik po lodówkach

Lodówka niewątpliwie jest w kuchni niezbędna. Ale jaka powinna być, żeby zaspokoiła potrzeby całej rodziny? Duża czy mała? Z zamrażalnikiem osobnym czy zintegrowanym? Z jaką liczbą termostatów? Z jaką klasą energetyczną? Oto krótki, choć bardzo przydatny, przewodnik po lodówkach.

Ceny lodówek wahają się od kilkuset za najprostsze modele bez zamrażarki, do kilkunastu tysięcy za te bogato wyposażone i olbrzymie gabarytowo. Przed zakupem warto zwrócić uwagę na kilka rzeczy.

Dopasowany rozmiar



Gabaryty kupowanej lodówki najlepiej dobierać nie tylko zwracając uwagę na metraż kuchni, ale też na liczbę osób, które będą z niej korzystać. Aby szybko policzyć niezbędną pojemność, trzeba uwzględnić około 120 litrów na jedną osobę plus 30 litrów za każdego następnego domownika. Rozmiar zamrażarki może zależeć już tylko od naszych przyzwyczajeń – jeśli lubimy mieć w kuchni zapas mrożonek, możemy wybrać większy model, jeśli mrozimy tylko lód, wystarczy najmniejszy zamrażalnik 18-litrowy.

Drzwi pojedyncze czy podwójne



Lodówki jednodrzwiowe mają zamrażalnik wbudowany wewnątrz, na górze lub na dole. Są to najprostsze i najtańsze modele, oraz niestety najmniej pojemne. Za to kosztują stosunkowo niewiele, można ja kupić za kilkaset złotych.

Lodówki dwudrzwiowe są większe i nieco bardziej praktyczne. Zamrażarka jest oddzielona od chłodziarki, znajduje się nad nią lub pod nią i otwierana tylko w razie potrzeby, więc nie zbiera się w niej tak dużo lodu. Najtańsze dwudrzwiowe lodówki kosztują około 600-700 zł.

Ostatnio coraz popularniejsze są też lodówki side by side, które mają podwójne drzwi umieszczone obok siebie. Często wyposażone są dodatkowo w kostkarkę do lodu lub inne gadżety. Takie lodówki są duże, szerokie, drogie (trzeba się liczyć z wydatkiem powyżej
2 tys. zł), ale świetnie się sprawdzają zwłaszcza w dużych kuchniach.

Liczba agregatów i termostatów



Agregat to ta część lodówki, która schładza jej wnętrze. Termostat odpowiada za regulację temperatury. Standardowo lodówki wyposażone są w jeden agregat i jeden termostat. Niektóre modele mają dodatkowe agregat i termostat, które niezależnie schładzają zamrażarkę. Takie urządzenie pobiera więcej prądu, ale pozwala np. osobno ustawić temperaturę dla zamrażarki i chłodziarki, a w razie potrzeby wyłączyć jedno z urządzeń np. na czas rozmrażania. Bywają też lodówki z jednym agregatem i dwoma termostatami: można w nich osobno ustawiać temperaturę, ale nie da się wyłączyć np. tylko lodówki.

Klasa energetyczna



Lodówka to sprzęt, który pracuje bez przerwy całą dobę i to praktycznie przez cały rok non stop. Dlatego warto zwrócić uwagę na to, jakiej klasy energetycznej jest sprzęt, który chcesz kupić. Klasę energetyczną podaje się w skali od A++ do G. Najbardziej oszczędny jest sprzęt oznaczony symbolem A++, przy czym większość lodówek dostępnych na rynku ma klasę A lub A+. I choć różnice dobowe między klasami są niewielkie, to w skali roku można znacznie obniżyć koszty, wybierając bardziej oszczędny model.

zdjecie

Klasa zamrażarki



Temperaturę, którą może osiągnąć zamrażarka oznacza się gwiazdkami. Im ich więcej, tym zimniej będzie w zamrażarce co bezpośrednio przekłada się na czas przechowywania jedzenia, które w niższej temperaturze dłużej zachowa świeżość. Jeśli chcemy niektóre produkty np. owoce sezonowe przechowywać bardzo długo, najlepiej wybierzmy lodówkę z zamrażalnikiem wysokiej klasy.

Jedna gwiazdka – temperatura zamrażarki około -6 st. C W zamrażalniku tej klasy można przechowywać zamrożone produkty zaledwie kilka dni.

Dwie gwiazdki – temperatura zamrażarki około -12 st C. Pozwala przechowywać produkty zamrożone przez około tydzień

Trzy gwiazdki – temperatura zamrażarki około -18 st. C. W takich warunkach niektóre produkty można przechowywać nawet rok.

Cztery gwiazdki – temperatura zamrażarki poniżej -24 st. C. Pozwala na głębokie mrożenie produktów nawet dłużej niż rok.

Wnętrze lodówki



W zależności od modelu wnętrze może być wyposażone w różnego rodzaju półki: szklane, druciane lub z tworzywa sztucznego. To nie tylko kwestia estetyki. Każde rozwiązanie ma swoje plusy i minusy. Półki wykonane z hartowanego, odpornego szkła mają tę zaletę, że jeśli coś się na nich rozleje, zostanie tylko na jednym poziomie, nie trzeba będzie sprzątać całej lodówki. Zaletą lodówek z półkami drucianymi jest cena – są one znacznie tańsze, za to można łatwo regulować ich wysokość nie tylko z poziomie – często są pochylane. Warto też zwrócić uwagę na szuflady w zamrażarce – przezroczyste i wysuwane są bardzo praktyczne, ponieważ nie trzeba wyciągać całej zawartości, żeby sprawdzić co gzie leży.

Inne parametry



W zależności od potrzeb warto sprawdzić też takie parametry jak poziom hałasu lodówki wyrażony w decybelach – dotyczy to zwłaszcza kuchni otwartych. Czas utrzymania temperatury to ważna informacja, jeśli mieszka się w okolicy, gdzie często zdarzają się awarie prądu. Sterowanie elektroniczne jest praktyczne, wygodne, ale niestety dość drogie, choć warto je wybrać, jeśli zależy nam na możliwości precyzyjnego ustawienia temperatury.

Ciekawym rozwiązaniem jest system No Frost, który kontroluje poziom wilgotności w lodówce, nie dopuszczając do osadzania się szronu. Wyposażenie lodówki to już tylko bardziej lub mniej przydatne gadżety, takie jak pojemniki na lód, jajka, warzywa.


red.Olga Misiak
Data publikacji: 06.06.2012

Zobacz wcześniejsze aktualności

Warto przeczytać

Zobacz również