Znajdź inwestycje/dewelopera w całej Polsce

Strona używa plików Cookies

Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności

Śniadanie w kuchni: stół, stolik, czy barek ?

Śniadanie w kuchni: stół, stolik, czy barek ?

Fot. Studio Sto Procent - Niemieckie Kuchnie Hacker, www.niemieckie-kuchnie.pl

Kuchnia połączona jadalnią to świetny pomysł nie tylko dla dużych rodzin. Bliskość stref gotowania i jedzenia ułatwia pracę: prosto z patelni jedzenie trafia na talerz, a droga na stół jest bliska. Także w drugą stronę, kiedy trzeba wynieść naczynia do mycia, bliskość kuchni jest sporym atutem.

Stół



Wybór stołów jest olbrzymi, ale wcale nie prosty. Aby wyliczyć jaka powierzchnia stołu będzie potrzebna dla rodziny, należy przyjąć, że nakrycie dla jednej osoby wymaga powierzchni 60 cm na 40 cm. Należy to przemnożyć przez liczbę domowników.

Najbardziej praktyczne są kwadratowe i prostokątne, ponieważ można je ustawić bezpośrednio przy ścianie, co jest ważne w nieco mniejszych wnętrzach. Wygodniejsze i bezpieczniejsze, bo bez kantów, są stoły owalne, ale ich wadą jest to, że zajmują sporo dużo miejsca.
Bez względu na kształt blatu warto zdecydować się na model rozsuwany, który sprawdzi się w sytuacjach, kiedy przy stole musi się zmieścić sporo gości.

Przed zakupem warto sprawdzić, czy stół ma pod spodem stelaż połączony z nogami, najlepiej skręcony śrubami – to gwarancja wytrzymałości. Nogi przymocowane bezpośrednio do blatu łatwo się wyłamują.
Pamiętajmy też, że stół do kuchni powinien mieć blat twardy i gładki, aby był odporny na wilgoć i zarysowania.
Dodatkowym atutem stołu w kuchni jest to, że w specjalnych sutacjach może zastąpić blat roboczy.

Stolik



W mniejszych kuchniach warto rozważyć zakup małego stolika na przykład ze składanym blatem i do niego przynajmniej jednego składanego krzesła. Teoretycznie nie jest niezbędny, ale to nie tylko miejsce do jedzenia posiłków, ale też do chwilowego odpoczynku w czasie kulinarnych szaleństw, gdzie można wypić filiżankę kawy.

Ciekawym pomysłem jest też podwieszany blat, który z powodzeniem może pełnić funkcję małego stolika.

zdjecie
Fot. Studio Sto Procent - Niemieckie Kuchnie Hacker, www.niemieckie-kuchnie.pl


Barek



Nowoczesne rozwiazanie, które świetnie sprawdzi się w kuchniach otwartych. Idealne oddzieli strefę kuchenną od wypoczynkowej. Zwykle jednak barek nie wyklucza obecności dużego stołu w mieszkaniu. W czasie ważnych i dużych posiłków nawet najlepszy barek z najnowocześniejszymi hookerami nie zastąpi bowiem tradycyjnego stołu z krzesłami. Ale i bufet bywa przydatny. Przede wszystkim jest ciekawym elementem wyposażenia. Ponieważ z reguły jest dość wysoki, zasłania widok na kuchnię osobom przebywającym w pokoju. To świetne miejsce na szybkie śniadanie czy obiad, czy wieczorne spotkanie w kameralnym gronie.

Wymiar barku nie podlega żadnym regułom, tylko od nas zależy czy wybierzemy niewielki rozmiar, idealny dla jednej, dwóch osób, czy zdecydujemy się na duży barek dostępny z dwóch stron, z miejscami do siedzenia nawet dla czterech.
Jaka powinna być wysokość blatu? Jeśli staniemy przy nim i zegniemy przedramię pod kątem prostym, to odległość między nim a blatem nie powinna być większa niż 15 cm przy czym powinno to być przynajmniej 10-15 cm więcej niż wysokość blatu kuchennego.


red.Olga Misiak
Data publikacji: 19.06.2012

Zobacz wcześniejsze aktualności

Pomysł na małe mieszkanie

Pomysł na małe mieszkanie

Urządzanie mieszkania, zwłaszcza o małej powierzchni, jest nie lada wyzwaniem – im mniejszy metraż, tym trudniej funkcjo...

Warto przeczytać

Zobacz również