Najlepsze podłogi do kuchni
Fot. Studio Sto Procent - Niemieckie Kuchnie Hacker, www.niemieckie-kuchnie.pl
Wybór podłogi powinien uwzględniać to czy często czy rzadko gotujemy, czy mamy dzieci i zwierzęta. W zależności od naszego trybu życia możemy postawić na podłogę trwałą i łatwą w utrzymaniu czystości albo wyjątkowo elegancką, choć nieco bardziej wymagającą.
Wykładzina elastyczna
Najtańsze rozwiązanie. W kwestii sprzątania dość praktyczne, ponieważ z gładkiej powierzchni szybko można usunąć wszystkie nieczystości. Niestety, wykładzina w kuchni ma też wady – jest mało odporna na temperaturę i łatwo ją uszkodzić, wystarczy że spadnie na nią nóż, rozbije się szklanka czy zarysujemy ją nogą od krzesła.
Za to można ją szybko i tanio wymienić na nową, co może przekonać osoby, które lubią w kuchni częste zmiany. Metr kwadratowy takiej wykładziny można kupić już za kilkanaście złotych. Najlepiej wybierać do kuchni wykładziny utwardzane, które z wierzchu są wzmocnione.
Płytki ceramiczne
Najczęściej stosowane w kuchniach. Trwałe, łatwe w czyszczeniu, odporne na temperaturę, środki chemiczne, zarysowania, choć niestety uderzone pękają. Kosztują średnio kilkadziesiąt złotych za mkw.
Wybierając płytki do kuchni koniecznie trzeba sprawdzić klasę ścieralności. Opisywana jest w cztero lub pieciostopniowej skali. Najlepiej wybrać terakotę o wysokiej klasie ścieralności lub gres porcelanowy i szkliwiony.
W przeciwnym razie po jakimś czasie intensywnego korzystania z kuchni może się okazać, że mamy w niej wydeptane ścieżki. Jeśli nie lubimy zimnego dotyku płytek, możemy zdecydować się na ogrzewanie podłogowe.
Drewno
Podłoga drewniana jest miła dla oka i ciepła w dotyku, ale często okazuje się nieodporna na wilgoć, której w kuchni nie brakuje. Choć i na to są sposoby: podłogę można zabezpieczyć lakierem, a w newralgicznych miejscach czyli pod zlewozmywakiem można ją przykryć specjalnymi materiałami. Warto przy tym pamiętać, że drewno do kuchni najlepiej wybierać twarde: egzotyczne lub z rodzimych dąb albo czereśnię. Taka podłoga to wydatek powyżej 150 zł za mkw.
Kamień naturalny
Jest odporny na zarysowania, temperaturę i wodę. Można go dodatkowo zaimpregnować. Ale niestety, jest bardzo zimny w dotyku, a polerowany bywa śliski. Wybierając kamień do kuchni najlepiej zdecydować się na granit, łupek, piaskowiec lub modny ostatnio trawertyn. Świetnie sprawdzą się też konglomeraty granitowo-kwarcowe. Posadzki kamienne łatwo czyścić, często mają większy format niż zwykłe płytki ceramiczne, co daje w kuchni ciekawszy efekt. Ale niestety, są też droższe - kosztują przynajmniej 150-200 zł za mkw .
Podłoga łączona
Połączenie dwóch różnych materiałów to ciekawe rozwiązanie, które pozwala na przykład wydzielić w kuchni strefę jadalną. Wzdłuż szafek układa się płytki ceramiczne lub kamień, a przy stole i krzesłach – drewno.
Koszty ułożenia podłogi wahają się od 50-60 zł za mkw. (najtańsze materiały i robocizna), do kilkuset złotych, jeśli wybierzmy np. podłogę z egzotycznego drewna.
red.Olga Misiak